ROULETTE

CategoriesBlackjack

Roulette is een van de meest ouderwetse kansspellen, maar het opwindende en avontuurlijke karakter heeft ervoor gezorgd dat het voor altijd een plek in de harten van gokkers heeft gekregen. Of je het nu geromantiseerd in een film ziet waarbij er in Las Vegas stapels fiches op één nummer worden ingezet of voor je ogen tot leven gebracht als je iemand al zijn geld ziet verliezen met een enkele draai, het roulettewiel kan niet anders genoemd worden dan een opwindende en ongelooflijke vertrouwenssprong; iedereen die plaatst durft te nemen aan de tafel moet een aanzienlijke dosis lef en durf hebben.

De roulettetafel is opgesteld als een groot raster, waarbij elk vakje een nummer van het roulettewiel vertegenwoordigt en ook diverse andere inzetvormen. In deze rode en zwarte vakken plaatsen spelers hun fiches om in te zetten. Het roulettewiel zelf staat horizontaal op een as waardoor er eenvoudig gedraaid kan worden. Aan de buitenrand van het draaiende wiel bevinden zich vakjes met elk een nummer erin geschreven. De nummers gaan van één tot zesendertig, waarbij de meeste wielen ook een nul hebben (en soms een dubbel nul). De nummers zijn of rood of zwart en komen overeen met het speelveld op de tafel. Het wiel is in een diepe houten bak geplaatst waardoor de croupier (casinomedewerker die het spel leidt) gemakkelijk het rouletteballetje ter grootte van een knikker in het spel van werpen. Voordat het spel wordt gespeeld, plaatsen de spelers hun inzetten op het speelveld, daar waar ze denken dat het balletje terecht zal komen. Als alle inzetten zijn geplaatst, zet de croupier het wiel in beweging en gooit het balletje in tegenovergestelde richting in het wiel. Als het balletje van de buitenrand in het draaiende wiel terechtkomt, valt het uiteindelijk in een van de genummerde vakjes. Dit vakje bepaalt de uitkomst van de ronde.

Hoewel het roulettewiel er erg klassiek en indrukwekkend uitziet, is het eigenlijk een eenvoudig spel. De gokker heeft geen enkele invloed op de omstandigheden en is in feite meer verwant met de resultaten bij paardenrennen dan met inzetten op een hand bij het blackjack; je doet niet veel meer dan kijken naar het spel en wachten op het resultaat.

Het mooie van roulette is dat het een aantrekkelijk spel is voor verschillende typen gokkers. Je kunt kiezen uit diverse soorten inzetten, sommige met tamelijk winstgevende uitbetalingen maar met extreem lage winkansen, en andere met veel hogere winkansen maar met relatief lage uitbetalingen. Spelers kunnen inzetten op de (bijna) 50% kansen door in te zetten op rood of zwart, of op een van de vele nummers bijvoorbeeld de eerste helft of de tweede helft. Bij deze inzetten is de kans groot dat het spel in het voordeel van de speler wordt beslist, en dus is de uitbetaling laag. Deze inzetten kunnen echter zeer aantrekkelijk zijn voor gokkers die het risico niet willen lopen hun geld te verliezen door deze grote gokken. Dan zijn er ook inzetten die wat meer aantrekkingskracht hebben op de gokker die wat meer risico durft te nemen, zoals de inzetten waarbij de speler inzet op de enkele nummers in de hoop dat het rouletteballetje in een van die gekozen nummers valt. Het huisvoordeel is bij deze inzetten aanzienlijk hoger, echter de speler wordt beloond met de kans op een hoge uitbetaling.

Ongeacht je stijl van inzetten kan het roulettewiel je of gunstig gezind zijn of een rigide bodemloze put. Zoals we reeds eerder noemden, is het roulettespel volledig afhankelijk van externe factoren zoals zwaartekracht, de rotatie van het wiel en de rotatie van het balletje. Dit betekent dat een verlies des te lamlendiger kan aanvoelen in de wetenschap dat je niets kon doen om het te voorkomen terwijl een winst des te specialer kan voelen.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *