BLACKJACK

CategoriesBlackjack

Een speler zit aan tafel tegenover zijn tegenstander, de dealer. Allebei ontvangen ze twee kaarten in een eerste hand en allebei hopen ze dat ze eenentwintig zullen hebben. Het is duidelijk dat er eentje zal verliezen en dat de ander zal winnen, hun inzet kwijt of verdubbeld. Zo begint een van de meest gekoesterde en gerespecteerde kansspellen: blackjack.

Blackjack is een kaartspel waarbij de dealer het tegen een aantal spelers opneemt, waarbij iedere speler onafhankelijk en los van de ander speelt. Hij geeft iedere speler twee kaarten en geeft zichzelf als laatste. Hij legt deze laatste kaart open op tafel zodat de spelers een indruk hebben van zijn hand. Elke kaart vertegenwoordigt de waarde die erop staat waarbij boeren, vrouwen en heren een waarde van 10 vertegenwoordigen. De aas is 1 of 11 waard, afhankelijk van wat de speler nodig heeft. De spelers kunnen vervolgens spelen, wat betekent dat ze om een nieuwe kaart vragen en voegen deze aan hun hand toe en tellen de waarde van de kaart op bij de oorspronkelijke waarde. De spelers kunnen ook passen, wat betekent dat ze de hand aanhouden die ze al hebben. Het doel is om zo dicht mogelijk bij de eenentwintig te komen. Als iemands hand boven de eenentwintig uitkomt, dan is diegene “dood”.

Als je in het begin twee dezelfde kaarten krijgt, dan kun je er automatisch voor kiezen om je hand te “splitsen”. Dit betekent dat je de twee kaarten scheidt, nog eenmaal een inzet doet die net zo hoog is als je eerste inzet en vervolgens ontvang je voor elke hand een extra kaart. Je kunt dan met beide handen spelen of passen. Om twee heren te splitsen is niet zo heel erg verstandig (de kans is erg groot dat je sowieso wint, behalve als de dealer eenentwintig heeft) maar het is wel erg slim om twee azen te splitsen ongeacht de omstandigheden. Dit geeft je twee kansen om eenentwintig te behalen met de volgende kaarten die je krijgt.

Dan is er ook nog de beruchte mogelijkheid van “double down”. Double down kan een voordelige tactiek zijn wanneer het je niet meezit. Nadat een speler zijn eerste twee kaarten heeft ontvangen en voordat hij besluit te spelen of te passen, heeft hij nog een derde mogelijkheid: de double down waarmee hij zijn inzet verhoogt. Dit moet hij alleen doen als hij er zeker van is dat hij gaat winnen. Voordat hij om een extra kaart vraagt, verdubbelt de speler zijn inzet door nog een stapeltje fiches in de aangewezen cirkel of het vierkant te schuiven. Daarna geeft de dealer een laatste kaart waarmee je of dood bent of wint. Voor allebei geldt dat er twee keer zoveel geld op het spel staat.

Blackjack is geen spel voor de lafhartige spelers onder ons. Natuurlijk is het een leuke afleiding tijdens een drukke nacht in het casino, maar het is ook een van de meest serieuze spellen. De schoonheid van blackjack ligt in het feit dat het twee kanten heeft; het komt veel voor dat je een tafel vol amateurs ziet naast een volle tafel waar hoge inzetten worden gedaan. Blackjack is een spel dat je totaal uit de losse pols kunt spelen, vanwege de beperkte hoeveelheid informatie die je nodig hebt om te kunnen winnen; je kunt het ook op scherp spelen vanwege de verschillende strategische tabellen die er beschikbaar zijn. Of je nu een onervaren speler bent die gewoon even wil meespelen of je bent een door de wol geverfde veteraan met jaren van spelervaring, de blackjacktafel verwelkomt jullie allebei met open armen.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *